Huis van de Europese geschiedenis
Toegang is gratis, met audiogidsen in de 24 officiële talen van de Europese Unie.
In het hart van het Huis van de Europese geschiedenis, toont de permanente tentoonstelling objecten, reconstructies en multimedia instrumenten om bezoekers een tot nadenken stemmend verhaal te vertellen dat de focus legt op Europa in de 19e en de 20e eeuw.
Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, die bijvoorbeeld vanuit een historisch oogpunt licht werpen op het groeiend probleem van afval in Europa. Andere voorbeelden van thema’s zijn desinformatie, of Europese kunst in tijden van oorlog.
ONTDEK DE HUIDIGE TIJDELIJKE TENTOONSTELLING OP DE WEBSITE.
Leraren en studenten
Leerhulpmiddelen zijn verkrijgbaar ter plekke en ook online.
Hier vindt u informatie voor docenten, klas- en groepsactiviteiten, foto’s, video’s, en getuigenissen.
Deze leermiddelen gemakkelijk aangepast worden om in de klas te gebruiken.
Families
Families met kinderen tussen de 6 en 10 jaar kunnen een rugzakje krijgen om ‘door de tijd te reizen’ en zo verschillende historische periodes uit het verleden van Europa te ontdekken! Kinderen kunnen geschiedenis ruiken, voelen en beleven zoals nooit tevoren, door middel van een rollenspel dat zich afspeelt in een reisbureau uit de jaren 60, in de schoenen van een astronaut te stappen of door te worstelen met robots.
Bezoekers hebben toegang tot de familieruimtes tijdens de openingsuren.
Deze ruimtes zijn beschikbaar in de 24 officiële talen van de Europese Unie.
Ondersteunde leeractiviteiten vinden plaats op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Het is niet verplicht om te reserveren.
Het museum is familie-vriendelijk, met aparte ruimte om uw baby te verschonen en is toegankelijk voor kinderwagens. Ouders kunnen van mening zijn dat sommige onderdelen van de permanente tentoonstelling alleen geschikt zijn voor kinderen vanaf elf jaar.
- Maandag : -
- Dinsdag : -
- Woensdag : -
- Donderdag : -
- Vrijdag : -
- Zaterdag : -
- Zondag : -
- T. +32 2 283 12 20
- Rue Belliard 135 Belliardstraat - 1000 Brussel
- https://historia-europa.ep.eu/
- historia@europarl.europa.eu
Regina Sluszny is een 'verborgen kind' uit de Tweede Wereldoorlog dat in het door Duitsland bezette België aan vervolging wist te ontkomen. In 1991, met de oprichting van de First International Gathering of Children Hidden During World War II (New York, Verenigde Staten), kregen de vergeten kinderen van die tijd een stem en een gezicht, en een publiek forum dat het mogelijk maakte de trauma's te beginnen verwerken. Sindsdien blijft Regina getuigen over de Holocaust en ondergedoken kinderen. Ze waarschuwt tegen intolerantie, discriminatie, racisme en antisemitisme. Het evenement, dat deel uitmaakt van de serie “Door de lens van”, vindt plaats in het Frans en Nederlands op de 6e verdieping van het museum. Regina Sluszny zal 45 minuten lang haar verhaal vertellen, geïllustreerd met een selectie beelden, gevolgd door een vraag-en-antwoordgesprek van 30 minuten. Praktische informatie Registratie is verplicht 14u00 - Nederlands 16u00 - Frans Toegang tot het museum en deelname aan het evenement zijn gratis Geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar Dit evenement vindt plaats op de 6e verdieping Een boek met het levensverhaal van Regina en haar man zal te koop zijn in de museumwinkel
Deze videomapping van de Elektro Moon Vision Studio belicht de rijkdom en het erfgoed van de Europese beeldende kunsten. Het werk speelt met de interactie tussen licht, 3D en de beeldende kunsten uit het verleden en nu. Het transformeert de architectuur van het Huis van de Europese Geschiedenis in een levend canvas. Door het gebruik van kunstmatige intelligentie proberen de ontwerpers het creatieve potentieel van digitale technologie uit te breiden. Zo ontstaat een link tussen het verleden en het heden. Deze benadering viert het licht met een unieke audiovisuele ervaring. De digitale performance weerspiegelt de kunstwerken en de cultuur in het algemeen. Het Huis van de Europese Geschiedenis is een museum in Brussel dat zich richt op het recente verleden van het Europese continent en het proces van Europese integratie. Gevestigd in een gebouw dat oorspronkelijk in 1935 werd ontworpen door de Zwitserse architect Michel Polak, hanteert het museum een transnationale benadering van gebeurtenissen die Europeanen door de tijd heen hebben verenigd en verdeeld. Tijdens het verkennen van Europa’s verleden worden bezoekers aangemoedigd kritisch na te denken over het heden om zo betrokken te zijn bij de toekomst. Het museum is zeven dagen per week geopend en de toegang is gratis. Een interactieve tablet is beschikbaar in 24 talen. Rondleidingen worden aangeboden in het Frans, Nederlands, Duits en Engels.